El Tió, un personatge imprescindible del Nadal català

Tió de Nadal, Caga Tió

Avui us volem explicar una de les tradicions més maques del Nadal i molt local, el Tió de Nadal,  una tradició molt arrelada a Catalunya. Es tracta d’aquest tronc decorat que podeu veure a les fotos. A finals de novembre es va al bosc a buscar un bon tronc, es va alimentant fins el 24 a la nit, quan es fa cagar, es canten cançons i se li pica amb un bastó per que cagui regals. Una tradició ben estranya, oi? Però ens encanta! Nosaltres, a casa, a Can Cocollona, el fem cagar caboldeprime kaufen eminence labs in deutschland side effects da any amb els hostes que tenim a casa i ens ho passem la mar de bé. És més, a casa en tenim dos, de Tions , i tots dos els hem fet nosaltres, els hem anat a buscar al bosc i els hem decorat amb els nostres hostes, us buy letromina alpha pharma deixem algunes fotos. 

Ara us expliquem una mica la historia, val a dir que no tots els catalans la coneixem… 

El Tió de Nadal (també dit tió, tronc de Nadal, soca o xoca) és un dels elements de la mitologia catalana i aragonesa i una tradició molt arrelada a Catalunya, Aragó, Occitània i Andorra. Ens encantaria que ens féssiu arribar les variants de casa vostra o de la vostra regió, expliqueu-nos-les a través de les xarxes socials o correu electrònic.

El Tió de Nadal és una tradició amb segles d’història, inicialment relacionada amb la natura, la fertilitat i el solstici d’hivern. Té uns orígens rurals i significa abundància, és l’auguri del renaixement de la natura després de l’hivern. 

Però, sabies que fins al 1975 el Tió de Nadal no tenia cara? Sí, sí, aquest personatge tan adorable i estimat pels catalans ha evolucionat molt en les últimes dècades.

Al 1975, en Ferran Margarit va pintar la cara a uns quants troncs i els va dur a la Fira de Santa Llúcia, a Barcelona. Va ser tot un èxit i, des d’aleshores, el Tió s’ha humanitzat i fins i tot ha esdevingut un símbol de la tradició catalana, al qual se li ha afegit la barretina tradicional.

I què menja el Tió? Doncs, a cada casa és diferent, però normalment menja moltes mandarines, pa, inclús podem deixar-li ben a prop un got d’aigua o llet. Ah! El Tió menja a les nits, quan la resta estem dormint…

Aquest any, a causa de la pandèmia, hem hagut de fer cagar el Tió només entre nosaltres quatre, a casa, però esperem que l’any vinent puguem recuperar aquesta activitat tan bonica i fer cagar el Tió tots junts, de nou. 

Coneixeu la cançó del “Caga Tió”? Hi ha mooooltes versions, us deixem una ben divertida pels més petits de la casa! Feu clic aquí

I si voleu veure com menja el Tió mentre estem dormint… mireu, mireu aquí!

Bones festes i feliç 2021!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *