Girona és la ciutat capital de província de la comarca del Gironès

Gaudeix passejant pel seu casc antic i descobreix tot els seus racons. Girona és una ciutat rica en història, cultura, gastronomia, natura i art i té molt a oferir.

Casc antic i altres zones

El casc antic de Girona, d’estil medieval, és un dels conjunts monumentals més importants de Catalunya i té una infinitat de racons que et sorprendran. La nostra recomanació és que us deixeu portar i passegeu pels seus carrerons per descobrir els millors indrets.

El Barri Vell de Girona

Una bona part del Barri Vell de Girona conforma un conjunt historicoartístic declarat bé cultural d’interès nacional. Comprèn gran part de la Girona antiga, és a dir, el sector situat entre la Torre Gironella i el riu Onyar.

Un bonic i enigmàtic barri ple d’història que no deixa a ningú indiferent.

Barri Jueu Girona

El Call o barri jueu

Un dels espais més emblemàtics dins la Força Vella és el Call jueu, un laberint de carrerons i de patis que mantenen l’aura dels temps medievals. Es tracta d’un dels barris jueus més ben conservats d’arreu del món i demostra la gran importància que va tenir la cultura jueva a Girona.

Banys àrabs de Girona

Els banys àrabs de Girona són, en realitat, una construcció singular romànica del segle XII. Estan inspirats en els banys romans i tenen els elements més admirables en l’estança de l’entrada destinada a vestidor i sala de descans.

Monuments i llocs d’interès

Girona té una llarga llista de monuments inclosos en l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català. A continuació, des de Can Cocollona te’n parlem d’uns quants:

La catedral de Girona

La catedral de Santa Maria de Girona va ser construïda entre els segles XI-XVIII i és un dels llocs més emblemàtics de la ciutat. Prepara’t per pujar les 90 escales per accedir a la façana principal d’estil barroc. Aquesta catedral, molt cèlebre gràcies a la sèrie Joc de Trons, presenta tres estils arquitectònics: romànic, gòtic i barroc. La seva nau gòtica és la segona més ampla del món després de la basílica de Sant Pere al Vaticà.

La muralla

Es conserven algunes parts de la muralla romana al pati de l’antiga universitat i de la plaça de la Catedral.

 La muralla de Girona ofereix una vista panoràmica de la ciutat i hi ha unes quantes torres que queden encara més elevades, a les quals val la pena pujar. Des de sota, també es pot gaudir d’una vista privilegiada de la muralla i els jardins que l’envolten.

Muralla de Girona

La pujada de Sant Domènech

La pujada de Sant Domènech és un carrer escalonat situat al Barri Vell. De cara veuràs l’Esglèsia de Sant Martí Sacosta. Aquest carrer va protagonitzar la pel·lícula El perfume: Historia de un asesino, realment val la pena donar-hi una ullada.

La Casa Masó

La casa natal de Rafael Masó i una de les obres més importants de la seva arquitectura. La casa es conserva amb el mobiliari i la decoració de l’època noucentista i, a més, és l’única de les casetes del riu que està oberta al públic. Des d’allà podràs gaudir d’unes vistes inèdites de la ciutat.

És oberta cada dia de la setmana excepte els festius locals i nacionals i s’ofereixen visites guiades per al públic en general.  Reserva la teva visita.

El Pont Eiffel i El Pont de pedra

Gaudeix de les vistes que es repeteixen a les fotos més destacades de Girona: les façanes de les cases de colors penjant sobre el riu Onyar i la Catedral de fons.

Les millors vistes les trobaràs des del Pont de les Peixateries Veles, també conegut com a Pont Eiffel, ja que va ser construït per Gustave Eiffel, o bé des del Pont de Pedra.

Pont Eiffel

La plaça de la Independència o de Sant Agustí

La plaça de la independència se situa al solar de l’antic convent de Sant Agustí. Envoltada per nombrosos establiments i restaurants, és la plaça per excel·lència de Girona. Al mig s’hi troba el monument als defensors de la ciutat de Girona durant els anys 1808-1809, de l’escultor Parera.

Plaça de la independencia de Sant Agustí

El cul de la lleona

Seguint la tradició, si abans de marxar fas un petó al cul de la lleona, tornaràs ben aviat. Aquesta petita estàtua es troba al Carrer Calderers i no us deixarà indiferents.

A Can Cocollona t’animem a apropar-te i fer-li un petó perquè puguem tornar-te a rebre ben aviat!

El cul de la lleona Girona

La plaça dels raïms

Amagada en el Barri Vell, la plaça del Raïm és la plaça més petita d’Europa amb tan sols 24 metres quadrats. Durant l’època medieval, s’anomenava “plaça de la Palla”, però posteriorment va passar a denominar-se com la coneixem avui en dia perquè hi havia un antic mercat de raïm.

A aquesta placeta minúscula s’hi accedeix des de les Voltes d’en Rosés.

Museus

La ciutat de Girona compta amb set museus que exhibeixen patrimoni valuós i molt divers per explicar la història i l’art de la ciutat. A continuació, et recomanem els nostres preferits.

Museu del Cinema

Gaudeix de la valuosa col·lecció de Tomàs Mallol de precinema, fins al cinema actual. És un Museu sense ànim de lucre i està obert al públic com a espai de participació científica, cultural i lúdica dels ciutadans i al servei de la societat i el seu desenvolupament.

Si ets un amant del cinema, no et pots perdre la visita!

Museu d'historia dels Jueus

Museu d’Història dels Jueus

Descobreix la història de les comunitats jueves medievals a Catalunya amb una atenció especial a la de Girona. L’objectiu principal del Museu és preservar i difondre la història de les comunitats jueves que durant l’Edat Mitjana van formar part al desenvolupament cultural i científic del país.

Parcs i jardins

Girona és una ciutat privilegiada també en el seu patrimoni natural, amb rius, muntanyes, camps, horts i conreus. En general, tota la ciutat està envoltada per un entorn natural de gran riquesa.

Dins la ciutat, també hi trobaràs parcs naturals.

El parc de la Devesa i parc del Migdia

Si el que vols és passejar envoltat d’arbres i tranquil·litat, has de visitar aquests dos parcs. El primer és el parc urbà més gran de Catalunya i és ideal per fer una mica d’esport. El segon, et sorprendrà pel seu petit llac. Una localització perfecta per seure a llegir un llibre sota una palmera.

A aquesta placeta minúscula s’hi accedeix des de les Voltes d’en Rosés.

Gastronomia i enologia

Girona destaca també per la seva cuina tradicional i d’avantguarda, lligada a les seves arrels i al producte autòcton. A més, la ciutat compta amb dos establiments guardonats amb estrelles Michelin i amb el millor restaurant del món: el Celler de Can Roca.

No pots marxar sense tastar els “xuixos”, una pasta que trobaràs a la majoria de pastisseries de la ciutat.

Entre els dolços, també recomanem els bombons de xocolata inspirats en les llegendes de la ciutat i… la botifarra dolça! Un menjar d’origen medieval que podràs adquirir tendre o curat.

A Girona podràs tastar els millors vins i caves de l’Empordà i la Ratafia, un licor dolç d’herbes locals.