Slow travel a Girona

El turisme a la ciutat de Girona s’ha incrementat molt en els darrers anys. Els factors més fonamentals d’aquest increment han estat: l’arribada de les companyies de low cost a l’aeroport de Girona – Costa Brava i la filmació de la sèrie Joc de Trons en alguns carrers del Barri Vell de Girona i Besalú.

Aquests dos factors han sigut claus pel creixement exponencial del turisme, però centrant-se sobretot en el Barri Vell. La gran majoria de visitants venen per conèixer el ric passat medieval, el call jueu, la catedral… i molts per comparar les escenes de la sèrie amb la realitat actual.

Des de Can Cocollona proposem un model menys massificat i més equitatiu pel que fa entre els barris de la ciutat i per tant també en la sostenibilitat econòmica local. El viatger fa una despesa per diferents espais de la ciutat i no només en els llocs turístics.

Can Cocollona està ubicat en un barri molt tradicional de Girona, amb una identitat pròpia. El nucli central del barri de Sant Narcís està format per casetes blanques i zones enjardinades, la vida aquí sembla que va més lenta. Com en un petit poble, tots els veïns es coneixen i hi ha un teixit d’associacions molt importat (del qual Can Cocollona en forma part i el fomenta) d’on surten projectes artístics, socials i d’economia circular.

L’allotjament vol que els viatgers d’arreu sentin el barri, descobreixin els comerços locals; el dia a dia de veïns als seus carrers, els bars on encara es juga a cartes, a daus, al dominó… que gaudeixin de Sant Narcís, un barri amb una identitat pròpia molt marcada, on pot semblar que s’ha aturat el temps.  Volem que el viatger de Can Cocollona conegui la vida d’aquest poblet com part de la cultura. D’aquesta manera  indirectament també, es distribueixen els ingressos per altre barris de la ciutat.

Què és viatjar “slow”?

La filosofia del slow travel és “viure com un més”, submergir-se i experimentar durant els viatges. Adoptar nous ritmes de vida i establir relacions autèntiques amb la comunitat. Aquesta és la proposta de Can Cocollona, al barri de Sant Narcís, des del moment en què obrim la porta als viatgers que s’allotgen amb nosaltres.

El Slow Travel proposa viatjar més enllà de les modes o de la fotografia de postal i fugint del fast consumisme de fer la fotografia i marxar. Per viure un indret s’ha d’anar sense presses submergint-se en la seva cultura local amb el màxim respecte per l’entorn.

Slow Travel cerca la sostenibilitat i generar el menor impacte ecològic possible, mimetitzant-se i relacionar-se amb l’entorn, la cultura i les persones. Aprecia el moment i aprofundeix en les converses que s’estableixen amb la comunitat local i els altres viatgers, sentint-se com a casa encara que sigui a milers de quilòmetres.

Sant Narcís és un barri ideal pels que viatgen amb la cultura slow travel, buscant indrets allunyats de les massificacions turístiques. A Can Cocollona el viatger es converteix en un veí més durant la seva estada. Els viatgers slow volen comprar on ho fan els veïns, xerrar amb ells, menjar el seu menjar i integrar-se al dia a dia de la gent local, allunyar-se de les massificacions, conèixer els seus costums, les tradicions… i el barri de Sant Narcís té molt a oferir.

Sostenibilitat

Un dels objectius de Can Cocollona és generar el mínim impacte possible a l’entorn, és per això, que la Casa ha estat moblada amb elements reciclats fets per nosaltres mateixos i artesans de la zona. Es restauren i pinten mobles antics per donar-los un nou ús i oferir-los una segona vida.

Realitzem totes les accions que estan a les nostres mans i, a vegades en les dels nostres hostes, per minimitzar l’ús dels recursos naturals i la quantitat de residus generats.

La compra es realitza de forma responsable i de km 0, afavorint la integració amb la comunitat. També promovem el consum responsable entre els nostres hostes.

Can Cocollona és un projecte molt viu que millora dia a dia, així que en un futur es preveu instal·lar a la casa un sistema de recollida d’aigua pluvial, que es farà servir per regar les plantes i proveir les cisternes.

A més, es planteja la idea de generar llum a través d’una dinamo que mitjançant el pedaleig de tots els qui ho vulguin provar, ens ajudarà a estalviar llum i generar un menor impacte ambiental.

Ara mateix estem creant un petit hort per abastir la casa amb productes ecològics, saludables i de la màxima proximitat possible.